Pimaş atık su tesisatında oluşan tıkanıklıklar ev ve iş yerlerimizde muhtemel başımıza gelebilecek en kötü olaylardan birisidir. Tuvalet banyo, mutfak, wc veya klozet gideri tıkanıklıkları genelde kullanıma bağlı olarak tıkanır. Günümüzdeki pimaş tıkanıklıkları özel kameralı robotlu ekipmanlar sayesinde büyük korkumuz olmaktan çıkmıştır.
Tıkanıklıklar hiç bir yeri kırmadan yapılara ve tesisatlara zarar vermeden robot ile tıkanıklıklar açılır ve kullanıma hazır hale gelir. Boru görüntülemesi yapılarak, kısa sürede tıkalı olan borunun iç durumu hakkında bilgi alınır.
Kanalizasyon tıkanıklığı açıldıktan sonra muhtemel tekrar tıkanmaya müsait olabilecek yerler ile alakalı olarak basınçlı suyla tesisat yıkama işlemi de yapılabilir.
Atık su gider tesisat yıkaması genelde mutfak gider tesisatlarına yapışmış olan yağ ve tortu pisliğin tazyikli su makinesi ile (jet yıkama) tesisatın içinde ve tesisata yapışıp tesisat çapını daraltan yağ ve tortu pislikten arındırma çalışmasıdır. Tesisat yıkaması sonrası elektronik kamera ile pimaş içerisi görüntülendiğinde atık su pimaşı hiç kullanılmamış ilk günkü gibi temiz halini alır. Çapı genişlemiş tesisatta tıkanma çok nadiren görülür.
Kanalizasyon tıkanıklığı açan ve boru temizleyen tesisat firması arıyorsanız her türlü gider tıkanmalarına karşı çözüm üreten firmamızdan faydalanmanız gerekir. Kanalizasyon logar yıkaması sıradan tesisatçıların yapabileceği işlem olmamakla beraber, gelişmiş makinelere ihtiyaç duyulur. Bütün bu kanal açıcı cihazlara sahip firmamız kanalizasyon ve logar temizliği yapan firma olarak adından sıkça söz ettirmektedir.
Tesisat tıkanmalarına sebep olan yanlış çalışmalardan biride tesisatın hat uzunluğuna ve o tesisata bağlı olarak kullanılan (çamaşır makinesi,bulaşık makinesi, lavabo vb.) gider tesisatları hesaplanmadan yapılan yanlış çalışmalardır.
Örneğin: Mutfak gider tesisatları genel olarak 50’lik boru dediğimiz pvc boru ile çekilir. 50’lik boru ile çekilen mutfak gider tesisatı, evin tesisat işlemi ve inşaat işlemi bittikten sonra evi kullanacak bireyin aynı tesisata ekstra bulaşık makinesi bağlaması sonucu kısa süre içerisinde mutfak lavabosundan gidecek yemek atıkları ve yağ birikintileri ve bulaşık makinesini kullanım sonrasında aynı hat üzerinden kısa süre içinde daralma olur ve tıkanıklığa sebep verir.
Tesisat yapımı esnasında bulaşık makinesi hatta çamaşır makinesinin orada kullanılacağı göz önünde bulunarak 70’lik dediğimiz pvc ile çekilmesi durumunda tıkanma ile karşı karşıya kalmayız. bu durum tamamen tesisatı çeken ustanın hatta binayı yaptıran müteahhit ve mühendislerin sorumluluğundadır.
Kullanıma bağlı olarak tıkanan klozet veya wc taşlarına kullanımı sırasında tuvalet kağıdı vb. maddelerin atılması sonucu giderlerde tıkanmalara sebep olur. Bazende evlerimizde yaptığımız temizlik kovalarının içinde unuttuğumuz yer silme bezlerini kovadaki pis suyu tuvalete dökmek isterken kaçırırız tuvaletimiz tıkanıp, atık su giderden geri gelip, taşmaya başlayana kadar da farkına varmayız. Klozet ve tuvalet tıkanmalarının bir diğer sebebi de tesisatın yapımı ile alakalıdır.
Yeterli derecede kalın ve kaliteli boru kullanılmaması ve aynı zamanda tesisat yapım esnasında yeterli eğim verilmeden yapılan tesisatlarda tıkanma ve koku olayı çok fazla görülmektedir.
Tesisat yapımı esnasında tesisatın alt kısmı harç ile beslenerek tesisat sabit kılınmaz ise zamanla boruda oluşan çökme sonucu atık su gideri tıkanmalarına sebep olur. Bu durum zemin kattaki bina ana kolon pimaş giderlerinde daha fazla görülür. Tesisatı eğimli bir şekilde çekmekten daha önemlisi tesisatı eğimli kalmasını sağlamaktır. Bu alt katlarda radyal temel olan yerlerde tesisatı temel demirlerine tel vb. malzemeler ile bağlamakla olur. Genelde çok eğimli yapılan bina ana kolon gideri üzerine beton döküldükten sonra betonun ağırlığı ile eğimini kaybetmesine ve hatta kısa sürede tıkanmasına sebep olabilmektedir. Tıkanan tesisatların elektronik kamera ile görüntülemesi sonucu, tesisatın eğim kaybından dolayı tıkandığı veya tesisatta bölge ile inceleme yapılarak hangi noktalarda çöküntü olduğu görülür. Bu durumda tesisatın tekrar eğimli bir şekilde yapılması için büyük bir tadilat işlemi ile baş başa kalırız. Tesisatın komple kırılıp tekrar eğim verilerek yapılmasından başka çaremiz kalmamıştır.
Çamaşır makineleri yıkama esnasında kıyafetlerimizdeki pamukçukları topladığından atık su giderinin tıkanmasına sebep olur. Çamaşır makineleri tazyikli su attığından dolayı elbiselerimizden çıkan pamukçuklar atık pimaşına yapışır bu durumda kısa sürede pimaşın daralmasına ve tıkanmasına sebep olmaktadır.
Tıkanan atık su gideri tıkanıklıklarını kırmadan açmanın birden fazla yöntemi vardır. Bunlardan sık kullanılan ve kendi başımıza yapabileceğimiz işlemlerden bir tanesi kimyasal ilaç ile tıkanıklık açmadır. Sıklıkla kimyasal ilaç olarak porçöz kullanılır bu kimyasal ilaç uygulaması her ne kadar basit uygulanabilse bile, bilmeyen kişi tarafından kullanılmasının tesisata büyük zararları vardır. Yanlış uygulanan kimyasal pimaş boru bağlantılarındaki lastik contaların erimesine ve o bölgede su kaçağı oluşmasına sebep olur. Başarılı bir kimyasal ilaçla beraber açma işlemi için öncelikle tesisatın içinden görüntüleme kamerasıyla görüntü alınması gerekir. Kamera ile görüntüleme sonucunda tıkanıklığa sebep olan cisme göre bir kimyasal ilaç kullanılır.
Örneğin: Tıkanıklığa sebep olan tuvalet kağıdı bez parçası gibi atıksa bu durumda ; Koçtaş, Bauhaus veya bazı büyük nalburlarda bulunan dök aç kimyasalı kullanılır. Bu kimyasalın başlıca özelliği bez tarzı ürünleri eritir ve suyun akmasını sağlar. Uygulama esnasında kesinlikle eldiven ve maske kullanılmalıdır, ayrıca dökülen kimyasalın ardından sıcak su gönderilirse tıkanıklığın açılmasında daha etkili olur. Uygulama esnasında hafif dumana benzeyen buhar çıkabilir bu havanın solunmaması gerekir. Uygulama esnasında pencere kapısı veya havalandırma açık bırakılır.
Gelişen teknolojinin zaman kazandırdığının en iyi örneğidir. Tıkalı bir pimaşı robot olmadan önce açmak saatlerce zamanımızı ve enerjimizi alırdı. Giden zaman ve enerjimize karşılık tıkanıklık çoğu kez açılamaz bazen açılsa da kısa süre sonra tekrar tıkanırdı. Robot ile tıkalı pimaşı açmak çok zahmetsiz ve kolay maksimum 45 dk’da tıkalı olan pimaş açılır hemde enerji harcamamıza gerek kalmaz. Teknolojik takımlar olmadan önce açamadığımız basit olan birçok tıkanıklık yüzünden evimizi iş yerimizi kırdırmak zorunda kalmışızdır. Yaptığımız yanlış çalışmalar yüzünden hem zamanımızı hem paramızı boşa harcamış olduk. Artık günümüzde çelik susta ve uç aparata sahip olan robotlar sayesinde tıkanıklık açmak şimdi çok kolay ve zahmetsizdir. Robotlu tıkanıklık açma işlemi sırasıyla şöyledir;
Tıkanıklığa sebep olan cisime göre robot susta ucuna takılması gereken robot ucu cihaza montelenir,
Tıkanıklığa sebep olan beton yada birikmiş sert cisimler ise kırıcı uç robota takılır ve o bölgede tıkanıklığa sebep olan sert tabaka kırılır,
Tıkanıklığa sebep olan bez yada tuvalet kağıdı birikintisi ise gerekli uç robota takılır ve tıkanıklığa sebep olan cisim makinemizin ucu ile çıkartılır.
Mutfak giderinde pimaşda donmuş yağ birikintileri de yine robot ucuna takılan zincir başlıklar ile temizlenir ve boru daralması önlenir.
Eviniz veya İşyeriniz ile ilgili problemleri gönderin cevaplayalım!
Eviniz veya İşyeriniz ile ilgili teklif almak için bize yazın!
Telefon numaranızı bırakın en kısa sürede geri dönüş yapalım!