Genellikle kışın hava şartlarından kaynaklanan su borusu donmalarına karşı ve kalorifer tesisatında ısı kaybını önlemek amacı ile kullanılan antifiriz nedir, tesisata antifiriz koymak yararlımıdır? veya tesisata antifriz koymak zararlımıdır? yönünde sorulan sorulara cevap vereceğiz. Bu konu genelde herkesin birbirinden öğrendiği araştırmaya gerek duymadığı bir konu. Fakat ısıtma sistemi içerisine koyulacak sıvı dikkat edilmesi gereken bir sıvıdır. Zira bazı kimyasallar ısındığında çok tehlikeli olabilirler. Kalorifer tesisatına antifriz koymak fikrine açıklık getirmek adına ve antifirizin neye yaradığını, kalorifere antifiriz konulur mu cevabını vermek için karşınızdayız.
Peteklere antifiriz doldurma fikri aslında araçlarda su donmaması için konulan antifirizden yola çıkılarak başlamıştır. Antifirizin bazı özellikleri vardır, örneğin suyun donmasını ve kaynamasını engelleyebilir. Ya da suda ki ısıyı çok kısa bir süreliğine muhafaza edebilir. Evet bunlar kulağa hoş geliyor ancak verdiği yararın yanında ne kadar zarar verdiği daha önemli. Mesela doktorun hastalara yazmış olduğu ilaçların yararının yanı sıra yan etkileri yani zararları da vardır. Antifiriz de belki kalorifer tesisatı için bir ilaç olabilir ancak zararı yararından daha fazla ise böyle bir ilaç kullanılamaz. Bunun yerine kalorifer tesisatı ilaçları alternatif olarak kullanılabilir .
Zararlarına gelince birincisi antifriz kimyasal yapısı itibari ile kombinizde arızaya sebep olur. Çünkü kombide bulunan denge tankı ve eşanjörün bazı kısımlarında açılmalara sebep olabiliyor. Böyle bir durumda büyük maliyetli bir tamir masrafı çıkar ve tasarruf edelim derken daha büyük bir para ödemiş olursunuz. Tabi tüm bunlara ilaveten birde fiyatı var. Bugün 7-8 petekli bir ısıtma sistemine koyulacak antifiriz miktarı en aşağı 80 ile 100 tl civarında tutar. Size yaptıracağı tasarruf ise bir kışta en fazla 40 tl civarında olur. Aslında faturaya etkisi yok denecek kadar azdır. Fakat söylentileri gerçek sayarsak bu rakamlara ulaşırız. Birde kalorifer tesisatınızdaki borularda zamanla açılmalar sızıntılar görülmektedir. Antifiriz kullanılan kalorifer tesisatlarında kaçak oranı daha yüksek olarak gözlemlenmiştir. Tüm bunlar kombi sistemine antifiriz dökme olayının zararlı kısımlarıdır.
Günümüzde bu olay dikkate alınarak insanların gerçekten kombi ve sistemlerde kullanabileceği, bu sistemlere zarar vermeyen kimyasallar üretilmiştir. Yerden ısıtma ve petekli ısıtma sistemlerinde kullanılmak üzere pas ve kireç önleyici, ısınan suyun hemen soğumasını engelleyen ürünler bulunur. Antifirize göre hem daha ucuzdur hem de sisteme ve kombiye herhangi bir zararları yoktur. Eğer sizde kalorifer tesisatına antifriz koymanın yararları ve zararları hakkında bilgi sahibi olduysanız ufak bir araştırma yaparak bilinen markaları gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
Eviniz veya İşyeriniz ile ilgili problemleri gönderin cevaplayalım!
Eviniz veya İşyeriniz ile ilgili teklif almak için bize yazın!
Telefon numaranızı bırakın en kısa sürede geri dönüş yapalım!
Yorumlar (10)
Merhaba daha önce katı yakıt kalorifer kazanı kullanıyordum şu an ısı pompası taktırdım yalnız sistemde peteklerde antifiriz var 0/0 20 falan antifiriz var sistemde bir zararı olurmu acaba sisteme
Paslanmayi önleme amaçlı kullanılabilir
80 100 lt antifirz koyarsan tabi kaçak ve arıza çıkar sen arabaya 5lt su alıyor 5lt su.mu koyuyorsun
80 ila 100 Türk lirası diyor litre demiyor kardeşim
Benim raiatorlardan biri kapinin arkasinda pencerenin altindan kaldirdim cunki yer musait degildi oda kucuk simdide cam buharlaniyor ne yapabilirim
Öncelikle antifiriziniz tesisatınızda kullanılan metalle uyumlu olmalı, yani demir için ayrı, aliminyum için ayrı antifiriz vardır. Bu ayrımı yaptıktan sonra ise yarı su yarı antifiriz olacak şekilde tesisatınızı doldurmalısınız. Yani kombinin, boruların ve peteklerin aldığı su miktarı ölçülüp yarı su yarı antifiriz olmalı. Bu uyarılara dikkat ederseniz sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıca petek temizliği de gerektirmez, aynı araçlardaki motor suyu gibi, sağlam bir antifiriz kullanırsanız soruh olmaz.
Öncelikle antifiriziniz tesisatınızda kullanılan metalle uyumlu olmalı, yani demir için ayrı, aliminyum için ayrı antifiriz vardır. Bu ayrımı yaptıktan sonra ise yarı su yarı antifiriz olacak şekilde tesisatınızı doldurmalısınız. Yani kombinin, boruların ve peteklerin aldığı su miktarı ölçülüp yarı su yarı antifiriz olmalı. Bu uyarılara dikkat ederseniz sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.
Dengeli konulduğu takdirde bir şey olmaz..
Bu gibi teknik bilgisi gerektren sorular tartışmaya sunulmaz.
Nasılki mekanikci elektrikden anlayamadığı gibi elektrikcide mekanikden anlamaz.
Petege antifiriz koydum ama scak suyu actiğim zaman antifiriz geliyor ve sonra kesiliyor sebebi ne olabilir saygilar
3 yollu vana arızalı olabilir